Kis Magyar nyelvtanulási mizéria! 1

Kis Magyar nyelvtanulási mizéria! 1

Ebben a blog-ban az idengenyelven ‘nem tudás’ hátrányairól írok.

 

 

Az elmúlt pár hónapban ismét belekavarodtam valahogy a magyar angolnyelv-tanulás kálváriájába, de lehet inkább drámának kellene neveznem.

 
Úton útfélen olyan emberekbe botlok, akik éveket töltenek azzal, hogy legalább alap szinten megtanuljanak egy nyelvet – az angolt – amely a világ legegyszerűbben elsajátítható nyelve. Ettől vált világ nyelvvé, közös nyelvünké.

 

De miért?
 
Alapjában véve az angol nyelvet már körülbelül tíz éves korra el lehetne sajátítani annyira, hogy azt ne kellejen tovább tanulni, csak használni. Ha én szervezhetném az oktatást, akkor, tíz éves kor után a gyerekek/fiatalok az oktatást két nyelvű oktatási intézményekben folytatnák, ahol legalább egy újabb nyelvet tanulnának.
 
 
Szinte minden olyan országban, amelynek a hivatalos nyelvét kevesebb mint 10 millióan beszélik a tanulók többsége kétnyelvű iskolákban tanul, hogy legalább három nyelven beszéljenek felnőtt korukban.
 
Nem fejtegetem tovább, hogy mennyire rossz a nyelvtanulás állapota Magyarországon. Szerintem mindenki tisztában van vele.
 
Engem az érdekel, hogy milyen megoldásokat lehetne találni arra, hogy ez sürgősen megváltozzon.
 
Az első és legfontosabb dolog az lenne, ha a Magyar emberek megértenék, hogy miért fontos egy idegen nyelven beszélni. Azt érzem, hogy az emberek többsége nem fogja fel, hogy az által, hogy egy olyan – bár igen szép – nyelven beszél, melyet max 11 millió ember beszél, vagy érteget az egész világon, nem jut megfelelő mennyiségű információhoz.
 
Az információ hatalom. A legnagyobb hatalom. Aki ezt nem érti, az áldozat és mindig annak kénye kedve szerint fog élni, aki épp az információ birtokosa.
 
Mivel a Magyarok többsége semmilyen idegen nyelven nem beszél minden információt amihez jutni képes valaki már manipulálta számára azáltal, hogy valamilyen idegen nyelvből lefordította neki. A másik – gyakoribb – variáció, hogy az emberek információ hiányában mindenféléket kitalálnak, aminek semmi köze a valóságoz (amiről nincsen tudomásuk).
 
Amikor hallgatom az embereket, néha utópisztikus vagy épp szürreális élményeim vannak. Gyakran az emberek információk hiányában a valóságtól teljesen elrugaszkodott képzetekben élnek és azok szerint hoznak döntéseket. Néha az az érzésem, mintha Magyarország valami Isten háta mögötti sziget lenne Ausztrálázsiában. Bár jelzem az internet segítségével a hírek még oda is elérnének.
 
Magyarországra viszont nem, a többsége nem.
 
Mindez talán motiválhatná is az embereket arra, hogy beszéljenek idegen nyelveken eléggé ahhoz, hogy informáltabbak legyenek.

 

Az információ hatalom mely segítségével jobb döntéseket lehet hozni életünk minden területén.
 
 
Talán érdemes megfontolni.

 

Ha szeretnél velem angolul ‘megtanulni’ itt tudsz velem kapcsolatba lépni.

 

 

Comments are closed.