Prioritás 101

Prioritás 101

Ebben a cikkben arról írok, hogy mit jelent a ‘prioritás’ valamint, hogy miért fontos a nylevtanulás mellett elkölezednünk ahhoz, hogy sikerrel járjunk.

 
 

 
 

Amikor valamit igazán fontossá válik az életedben, nem hozol fel kifogásokat többé arra, hogy miért nem teszel semmit érte. Bárki vagy bármi prioritást élvez, az olyan fontossá válik, hogy minden más fölé helyeződik az életünkben.

 

Manapság mindenki nagyon el van foglalva. Az elfoglaltság egy életforma lett. Ettől függetlenül mindig vannak dolgok, amelyek fontosabbak valami másnál. Van akinél az edzés, torna, reggeli futás élvez előnyt minden mással szemben, van akinek a gyereke az első, és van, akinek az olvasás vagy további tudás vagy ismeret megszerzése áll az első helyen.

 

Mások a prioritásaink. Viszont mindenkinek áll valami a fontossági listája élén. Amint elkezdjük megfigyelni, hogy melyek azok a dolgok, amelyekre mindig találunk időt, könnyedén megláthatjuk, hogy mik a prioritásaink az életben.

 

Nekem úgy tűnik, hogy egy idegen nyelv megtanulását kevesen helyezik a prioritási listájuk elejére. Talán kényszerből kerül oda ideig óráig, de aztán ismét hátra csúszik. Bavallom, én is gyakran így vagyok ezzel, ha nem hajt a Tatár, akkor hanyagolom a nyelvek tanulását.

 

Viszont, ha szükségem van a nyelvre valamilyen oknál fogva, akkor minden erőmmel azon vagyok, hogy minél előbb elsajátítsam azt. Tudom, hogy idő és energia befektetést igényel és így a prioritási listám elejére kerül a tanulás illetve mindaz, ami szükséges ahhoz, hogy a tanulmányaim sikerrel járjanak!

 

Mint már írtam korábban, ahhoz hogy elkötelezettek tudjunk maradni az elhatározásunkhoz és hogy a nyelvtanulás ténylegesen a fontos dolgok listáján maradjon nap mind nap, erős motivációs húzóerőre van szükségünk!

 

Fontos leülnünk önmagunkkal és végig gondolnunk, hogy miért és mennyire fontos – ha egyáltalán fontos – elsajátítanunk az adott nyelvet és hogy milyen mennyiségű energia befeketetésre vagyunk hajlandóak ahhoz, hogy a célunkat elérjük. Majd nap mind nap számot kell adnunk önmagunknak arról, hogy mit tettünk azért, hogy sikerrel járjunk.

 

Az az ember, aki éveket tölt azzal, hogy egy nyelvet megtanuljon valójában nem akarja bírni a nyelvet. Ez az ember a ‘jó lenne ha’ kategóriában evickél éveken át. Itt csak időtöltésként szerepel időnként a nyelvtanulási próbálkozások sora, amelyek többsége szinte semmi eredménnyel nem jár.

 

Az ebben a karegóriában lévők cserben hagyják önmagunkat minden alkalommal, amikor újra belefognak a nyelvtanulásba, mert már a kezdetekkor sem rendelkeznek egy letisztázott céllal, ami mellett elköteleződhetnének. Ezt hivják angolul ‘setting yourself up for failure!’, ami kb. annyit tesz, hogy eleve kudarcra ítélted magad.

 

Az angol nyelvű cikk végén van egy coaching teszt, amelyet ha megcsinálsz meglátod, hogy hol rejlenek a tényleges prioritásaid.

 

Emitt a cikk, CLICK

Remélem, hogy a teszt segítségével magasabb prioritási szintre tudod emelni a nyelvtanulást az életedben. 🙂 Hajrá!

 

Ha szeretnél velem angolul ‘megtanulni’ itt tudsz velem kapcsolatba lépni.

 

Comments are closed.