Létezni a nyelven belül

Létezni a nyelven belül

Ebben a blogban azt vitatom, hogy mi a különbség ‘beszélni egy nyelven’ és ‘beszélni egy nyelvben‘.

 

 
 

Szeretnék néhány tipped adni arra, hogy hogyan beszélj gördülékenyen angolul, vagy bármely idegen nyelven. A ‘gördülékenység’ valójában, szerintem, a nyelven való jártasságból adódik. Nem a linvisztikai ismeretekre gondolok itt leginkább, hanem az ‘elsajátításra’ és az ‘magunkévá-tevésre’. 🙂

 

Gyakran kérdezik tőlem, hogy miért mondtam valamit így vagy úgy. A válaszom mindig ugyan az, azért, mert azon túl, hogy gramatikailag vagy lingvisztikailag helyes a mondat ‘a magaménak is érzem’. Úgy érzem, hogy pontosan ez a kifejezés fejezi ki azt, amit mondani szeretnék. Biztosan lehetne másképpen is mondani, de számomra ez a legmegfelelőbb, mert ez a kifejezés fejezi ki legpontosabban, azt, amit mondani akarok.

 

Ameddig nem gondolkodsz a tanult nyelven, olyan szavakat használsz, amelyek megközelítöleg fedik azt, amit mondani szeretnél. Amikor tanulmányaim során ezen a szinten jártam, mindig azt mondogattam, hogy ‘tudod mire gondolok?‘ Ez azért volt, mert éreztem, hogy nem pontosan azt mondom, amit mondani szeretnék és reméltem, hogy akikhez beszélek olvasnak a gondolataimban. 🙂

 

A mai napig rengeteg időt töltök azzal, hogy szinonímákat bújok, hogy minél precízebben tudjam megfogalmazni azt, amit mondani akarok, valamint, azért, hogy pontosan azt a kifejezést használjam, amely nem csupán átadja amit mondani akarok, de a személyiségemről is ad információt.

A legtöbb ember úgy tanul egy idegen nyelvet, mintha az valami rajta kívü álló egység lenne. Elválasztjuk önmagunkat a nyelvtől, amit tanulunk és próbáljuk kívülről kín-keservek árán meghódítani azt.

 

Pont fordítva kellene hogy legyen! Az lenne a cél, hogy magunkra találjunk a nyelven belül, hogy felfedezzük a nyelvet és új otthont teremtsünk benne önmagunk számára. Miközben azt tanuljuk, hogy a nyelv ‘hogyan gondolkodik’, rátalálunk azokra a szófordulatokra, amelyek pontosan leírják azt akik vagyunk, ahogyan gondolkodunk és amit mondani akarunk. Így alakul ki az, hogy annyi ember vagy, ahány nyelven beszélsz.

 

Mindaddig, amig a nyelvet egy rajtunk kívül álló idegen egységként kezeljük azáltal, hogy nem merjük beleengedni magunkat a nyelv mélyebb rétegeibe, nem fogunk tudni gördülékenyen beszélni a tanult nyelven.

 

Ha szeretnél velem angolul ‘megtanulni’ itt tudsz velem kapcsolatba lépni.

 

 

Comments are closed.