Nincs időm!

Nincs időm!

Ebben a blogban a fontossági sorrendekről írok, valamint arról, hogy mitől lesz időnk valamit megcsinálni (vagy nem lesz).
 

Megértem. Én is nagyon el vagyok foglalva. Sok mindent csinálok és gyakran érzem úgy, hogy semminenek nem érek a végére.

 

Amikor úgy érzem, hogy kezdenek összefutni a fejem felett a habok, leülök és elkezdem priorizálni a teendőimet.

 

A stressz érzet, nem külső kényszerből adódik, hanem amiatt, mert önmagunkat ostorozzuk folyton. Sajnos azzal, hogy belül szinte észrevétlenül biráljuk magunkat a hiányosságainkért és azokért a dolgokért, amikre nem jutott aznap időnk, de meg kellett volna tennünk, csak ártunk magunknak.

 

Én a priorizáláson túl megtanultam ‘multi-task-olni’, ami annyit tesz, hogy több dolgot is csinálok egyszerre. Igen, szeritnem is igaz az, hogy ilyenkor nem teljes értékűen veszek részt minden dologban, de olyan dolgokat olvasztok össze, ami nem igényel egész embert.

 

A kocsiban másokhoz hasonlóan zenét szoktam hallgatni és néha még, egy ismert számnál énekelgetek is kicsit. Amikor olaszul, meg máltaiul tanultam a dugóban ácsorgást használtam arra, hogy csiszolgassam olasz és máltani tudásomat. Kihangositottam a telefonomat és ismételgettem az olasz és máltai mondatokat lelkesen.

 

Szerintem, az hogy mire van időnk, azon múlik, hogy mennyire vagyunk elkötelezettek egy adott dolog mellett. Nagyon sok emberrel futottam össze már, akik szerint nekik élet-kérdés lenne megtanulniuk angolul, de még azóta sem tették meg. Tudtommal még mindig életben vannak. 🙂

 

A külső kényszer soha nem elég motiváló erő az elköteleződéshez. Hasznos néha a kivülről jövő (nem túl nagy) nyomás, de szerintem fontosabb a belső inspiráció és motiváció. ‘Kell egy jó ok’, szokták mondani!

 

Szerintem, az, hogy találunk-e kreatívan időt valamire vagy sem, azon múlik, hogy azt a valamit fontossá tesszük-e önmagunk számára. A priorizálási folyamat során kiderül, hogy valami ténylegesen fontos-e vagy sem.

 

Készíts egy listás azokról a dolgokról, amikről úgy érzed, hogy fontos megtenned az nap, vagy a héten. Majd ezeket állítsd sorrendbe a szerint, hogy mennyire fontosak számodra. A sorrenden látni fogod, hogy ténylegesen mennyire vagy motivált azok elvégzésére.

 

Azt javaslom, hogy a napi listádból töröld az ötödik hely után álló dolgokat, mert azokat valójában nem igayán akarod megtenni. A heti listádból pedig a tizedik helyen álló dolgok kerüljenek a levesbe.

 

Kiváncsi vagyok, hogy az angol tanulás még mindig a listátod szerepel-e! 🙂

 

Ha szeretnél velem angolul ‘megtanulni’ itt tudsz velem kapcsolatba lépni.

 

 

Comments are closed.