Egy személyes történet tanulságokkal

Egy személyes történet tanulságokkal

Ebben a blog-ban arról irok, hogy nekem miért nem sikerül a suliban megtanulnom angolul és hogy mire jöttem rá ennek eredményeként.

Miért is nem tudtam megtanulni angolul a suliban?

 

Itt olvashatod angol tanulásom elő-történetét, a TÖRTÉNETEM cimszó alatt. (KLIKK)

 

Azt hiszem a legnagyobb probélma az volt, hogy a tanárnő nem kedvelte a diákok többségét (és szerintem tanitani sem szeretett igazán). Azt hiszem akadémikusnak jobban bevált volna. úgy tűnt, hogy volt egy specifikus elképzelése arról, hogy milyen egy jó diák és aki nem fért bele ebbe a körbe az a ‘nem kivánatos’ körbe került.

 

Ennek eldöntéséhez, természetesen az is hozzá járult, hogy valaki mennyire jó volt angolból. Én azok közé tartoztam, akik annyira nem voltak jók angolból, hogy félévente 10-11 darab egyes szedtek össze. Alapjában véve, nem voltam hajlandó részt venni az órákon egy idő után.

 

Pedig a kezdetek rózsásnak tűntek. Lelkes voltam, mert 14 éven nem érdekelt más, mint hogy értsem George Michael szerelmes dalait. De a lelkesedésem gyorsan lelankadt és utálatba fordult. Főleg azért, mert nagyon sikertelennek éreztem magam.

Minden nap volt angol óránk, igy minden nap egy idiótának éreztem magam, amiért nem értem az angol nyelvet. 

Érdekes módon mindez rögtön megváltozott, amikor Hédihez – a magán tanáromhoz – kerültem. Hirtelen megtáltosodtam és egy év alatt megtanultam mindazt, amit három évig nem sikerült a suliban.

 

Mivel tanitottam iskolában is – bár főleg külföldön – megértem, hogy nem lehet annyi féle képp tanitani, ahány féle gyerek/felnőtt ül előttem. De az állitom, hogy a tanár lelkesedése és hozzáállása nagyon sokat számit azt illetően, hogy a diákok mennyire vesznek részt lelkesen az órákon.

 

Ugyanakkor azt is látom, hogy én anno nem csupán azért nem tudtam megtanulni a suliban angolul, mert a tanárnő nem volt elég lelkes és azt gondolta, hogy a büntetés és a fenyités az egyetlen ösztönző eszköz. A másik ok a nyelvhez való általános hozzá állás volt.

 

Az angol nyelvet – a nyelvek többségét – úgy tanitjuk (sajnos még mindig gyakran ezt tapasztalom), mintha ha az  egy élettelen dolog lenne. Pedig a nyelv élő, organikus ás állandóan változik. Ez az emberek miatt van, akik beszélik a nyelvet. A nyelv változik azáltal, hogy használjuk főleg azáltal, hogy hányan és hogyan használjuk.

 

Például a magyar nyelv nem nagyon változik, mert igen kevesen beszélik a világon. Behatások érik ugyan, igy lesznek új szavaink. Az angol viszont sokat és gyorsan változik, mert rengetegen használják és hozzájárulnak ezzel a nyelvhasználat alakulásához.

 

Nyelvet azért tanuljunk, hogy ki tudjuk fejezni önmagunkat, akik vagyunk, azon a nyelven, amit tanulunk. A nyelvtanulás fő célja az kellene legyen, hogy önmagunkra találjunk az új nyelven belül.

 

Amikor én először, az iskolában angolul tanultam az volt az érzésem, hogy az angol nyelv egy rajtam kivül álló dolog, amit meg kell értsek és beszámolókat kell tartsak belőle. De én nem értettem a nyelvet és nem értettem azt sem, hogy mit nem értek. 🙂 

 

Mivel gyorsan és észrevétlen tanultam meg angolul és mire egyetemre kerültem már elég jól beszéltem a nyelvet, hosszú időmbe tellett megérteni, hogy mi volt a gond a suliban.

 

A tanitási tapasztalataim vezettek rá arra, hogy egy nyelvet nem lehet megtanulni, csak elsajátitani lehet. 

 

Pontosan úgy, ahogy a gyerek teszi, amikor az anyanyelvét tanulja. A szülők nem tanitják a kis gyerekeiket az anyanyelvük nyelvtanára, és nem tartanak nekik előadásokat, arról, hogy hogyan működik a nyelv és milyen sajátosságokra figyeljenek oda, majd mikor már beszélik a nyelvet.

 

A gyerek felszedi az anyanyelvét azáltal, hogy hallja azt és próbálja használni. Amikor félre megy valami, a szülök vagy a környezet egyszerűen csak kijavitja a hibát, anélkül, hogy ezzel megitélné a gyerek szellemi képességeit. És az élet megy tovább.

 

A nyelvtanitási folyamat egyik fő feladata az, hogy megfelelő feltételeket teremtsünk a tanulóknak ahhoz, hogy minél többet hallják és gyakorolják a nyelvet. Vannak más szempontok is, de azokról, majd egy másik blog-ban irok.

 

Mindenki, aki egészséges hallási és hangképzési rendszerrel rendelkezik meg tud tanulni bármilyen idegen nyelven.

 

Ha szeretnél velem angolul ‘megtanulni’ itt tudsz velem kapcsolatba lépni.

 

 

Comments are closed.