Keretezd újra!

Keretezd újra!

Ebben a post-ban azt fejtegetem, hogy nyelvtanulásnál nem számit más mint a lelkesedés!

Soha nem késő illetve lehetetlen egy nyelvet megtanulni.

 

Sokan panaszkodnak, hogy ők már túl idősek ahhoz, hogy megtanuljanak egy nyelvet. Már nem forognak olyan gyorsan a kerekek – mondják. Van aki korától függetlenül érzi úgy, hogy az agya ‘olyan, mint a szivacs’ mindent felsziv, de aztán ki is kifolyik minden felőle.

Minden tanulási folyamatnak vannak nehézségei és minden ember ‘tanulási folyamata’ egyedi. Mindenkinek más-más fajta nehézégekkel kell megküzdenie. Van, aki könnyedén sajátitja el a kiejtést, de nehezen fogadja be az idegen nyelv szerkezetének másságát. Van, aki könnyen jegyez meg új szókészletet, de neheségekbe ütközik a szavak kiejtése. Nem vagyunk egyformák!

 

Az azonban, hogy hogyan éljük meg ezeket a nehézségeket mindeki számára egy dolgon múlik: hogy hogyan áll ezekhez a kihivásokhoz.

 

Ha mindig a nehézségekre fokuszálunk, mindig nehézségeket fogunk látni magunk előtt. Valóban igaz, hogy azáltal csupán, hogy nem fokuszálunk a kihivásainkra nem tünnek el teljesen! Ezekre az esetekre találták ki okos psichológusok az ‘átkeretezés’ módszerét.

*

Az átkeretezés módszere

Az átkeretezés egy olyan kognitív pszichológiai módszer, mely arra tanít, hogy egy dolgot különböző perspektívákból szemlélhetünk. Valójában önmagában minden helyzet semleges, az érzelmi töltetet (pozitív, negatív vagy semleges) mi adjuk hozzá. Az átkeretezés abban segít, hogy a negatív eseményeket, stresszkeltő szituációkat átalakítsuk a fejünkben, hiszen sokszor magát a stresszort nem tudjuk megváltoztatni, ugyanakkor a hozzáállásunkat igen. Példa: kudarcot vallunk a munkahelyünkön, majd emiatt nem tudunk rendesen aludni, bűntudat gyötör minket, esetleg csalódottak is vagyunk. Ilyenkor az érzelmi fókuszú megküzdés alkalmazása után lépjünk egy lépéssel hátrébb és gondoljuk át, hogy miért volt hasznos számunkra ennek az élménynek a megtapasztalása. Például fontos tanulságként szolgálhat a jövőre nézve és tudjuk, hogy mire kell jobban odafigyelni.

Az átkeretezés további jó példája egy történet, mely szerint két cipőkereskedéssel foglalkozó ember ellátogatott a sivatagba. Az egyikük azt mondta, hogy „Itt senki nem hord cipőt, nekem itt nincs keresnivalóm”, míg a másikuk: „Ó, itt senki nem hord cipőt, a legjobb helyre jöttem!”. Forrás klikk

*

Én azt szoktam javasolni a tanitványaimnak, hogy keretezzék át a ‘milyen nehéz’ érzéseiket és gondolatikat ‘milyen izgalmas!’ -ra; aggodalomról lelkesedésre.

 

A félelmet és aggodalmat keltő gondolatokat át lehet varázsolni izgalom és lelkesedés érzését keltő gondolatokká.

 

Ez azért is fontos, mert amikor aggódunk, dühöngünk, vagy elkeseredettek vagyunk, nem tudunk új információt befogadni. Elménket teljes egészében lefoglalja a negativ érzések áradata. Ezzel kapcsolatban rengeteg kutatási eredményt lehet olvasni a neten. Amikor viszont pozitiv érzéseket érzünk nyitottá és befogadová válunk és úgy érezzük hogy az ‘ agyunk is jobban fog’.

 

Érdemes megfigyelni a kis gyerekek lelkesedését. Szinte bármitől izalomba tudnak jönni, mindent ki akarnak probálni és megkostolni! 🙂 Az ő hozzáállásuk a tanulandó példa! 🙂

*

Keress meg, ha úgy érzed, hogy eljött az idő, hogy MEGTANULJ rendesen angolul! 🙂

 

 

Comments are closed.